Ciekawostka zdrowotna – mój zakwas buraczany

10
3982

Podczas konsultacji medycznych dotyczących insulinooporności czy braku spadku masy ciała, zalecam picie 1 szklanki zakwasu buraczanego na dobę, celem poprawy funkcji jelit.

Jelita

Nasze jelita to prawdziwa fabryka nie tylko enzymów, ale przede wszystkim hormonów. Dodatkowo w  jelitach urzęduje pomiędzy 1,5 kg a 2 kg bakterii jelitowych !!! Określa się je mianem mikroorganizmów.

Mikroorganizmy dzielimy na dwie grupy: pozytywne i negatywne (min. bakterie gnilne i niekorzystne grzyby). Gdy odżywiamy się nieprawidłowo, to niekorzystne mikroorganizmy (potocznie zwane przez pacjentów bakteriami) wypierają te korzystne.

Otyłość a „złe bakterie”

Wyobraźmy sobie osobę, która wskutek niewłaściwego stylu życia i czynników genetycznych rozwija otyłość – wtedy ma w swoich jelitach np. 75% negatywnych mikroorganizmów, czyli 1,5kg „złych bakterii”. One pobierają pokarm, ale też wydzielają toksyny do przewodu pokarmowego. Warto mieć tego świadomość – jak się wtedy czujemy, mając 1,5-kilogramowe „toksyczne życie” w sobie?

Zakwas buraczany

Co zawiera zakwas buraczany? Więcej składników niż zwykły sok buraczany. Daje nam też więcej dla zdrowia, ponieważ w procesie fermentacji powstają różne substancje i są bardziej przyswajalne:

  • kwas mlekowy – jest to naturalny probiotyk, który w cudowny sposób odżywia nasze tzw. pozytywne bakterie jelitowe,
  • witaminę C (poprawia odporność),
  • witaminę A i E oraz inne antyoksydanty (te hamują starzenie),
  • witaminy z grupy B (wspomagają funkcjonowanie układu nerwowego),
  • mikroelementy: magnez, żelazo, wapń, cynk i wiele innych

Mój przepis na zakwas buraczany

Wielu z Was pytało mnie o przepis dotyczący zakwasu buraczanego, wtedy odsyłałam do źródeł internetowych. Z uwagi na fakt, że w ostatnim czasie pacjenci pytają mnie dokładnie o to, jak robi się ,,ten cudowny napój” postanowiłam opublikować mój przepis na blogu:

Składniki:

  1. 3kg buraków (obrać i pokroić w plasterki)
  2. 1 czosnek (obrać i przekroić na pół)
  3. 1 cebula (obrać i przekroić na pół)
  4. chleb żytni ze sklepu ekologicznego 2 kromki
  5. 5 listków laurowych, 10 sztuk ziela angielskiego, 20 sztuk czarnego pieprzu
  6. 5 litrów przegotowanej i ostudzonej wody posolonej 2 pełnymi łyżkami soli himalajskiej

Składniki od 1 do 5 włożyć do glinianego garnka lub szklanego słoja, zalać wodą i przykryć talerzykiem. Po 3 dniach zlać zakwas do słoików, które następnie umieszczamy w lodówce. Pijemy 1 szklankę dziennie.

Uwagi:

  • wszystkie warzywa muszą być zalane wodą i nie mogą wystawać nad powierzchnię, bo inaczej będą pleśniały,
  • chleb najlepiej umieścić na spodzie naczynia, bo gdy nabierze wody, to wypływa,
  • chleb żytni powinien być ekologiczny, ew. ze sprawdzonego sklepu, bo inaczej może być źródłem pleśni w zakwasie,
  • nie używamy soli jodowanej, ponieważ jod hamuje proces fermentacji (jeżeli jej użyjemy, to musimy z pewnością wydłużyć proces fermentacji, ale wtedy może pojawić się pleśń).

Na końcu chciałam jeszcze dodać, że osoby, które mają choroby jelit, mogą źle tolerować kiszonki i wtedy tego typu produkt nie jest zalecany.

Dzień pierwszy

Po 3 dniach…

Smacznego i pozdrawiam!

Doktor Luiza

 

10 KOMENTARZE

    • Zakwasy pojemy do posiłku – od 1/2 do całej szklanki, stosujemy przewlekle tj. jako źródło probiotyków. Pozdrawiam serdecznie!

    • Zakwas buraczany zawiera kwas mlekowy, który jest dla naszej flory bakteryjnej prozdrowotny. Czasami zdarza się, że pacjenci nie tolerują zakwasu buraczanego (z uwagi na Sibo, IBS, czy inne schorzenia przewodu pokarmowego) i mają biegunkę, wtedy biegunka może powodować, że niektóre leki się słabo wchłaniają. Jeśli Pani dobrze toleruje zakwas buraczany, czy sok z kiszonych ogórków to nic nie powinno się dziać.

    • Generalnie jest tak, że osoby, które mają choroby jelit najczęściej źle znoszą kiszonki w ogóle, ale też wiele innych produktów. Dlatego przy chorobach jelit należy uważać z zakwasem.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.