Dieta w insulinooporności i hipoglikemii reaktywnej [do pobrania]

28
12211

Witajcie,

poniżej przedstawiam Wam dwie diety – pierwszą zalecam przy insulinooporności (tutaj artykuł o insulinooporności, który dla Was pisałam), drugą przy hipoglikemii reaktywnej (artykuł o hipoglikemii reaktywnej)

Te dwie diety są bardzo podobne do siebie, składają się z takich samych produktów, lecz różnią się ilością posiłków:

  1. insulinooporność: 4 posiłki,
  2. hipoglikemia reaktywna: 5 posiłków.

Pliki z dietami do pobrania na dole wpisu

Dieta przy insulinooporności – 4 posiłki dziennie

godz. 7:15
300 ml wody przegotowanej + 1/2 cytryny (ew. 1-2 łyżki octu jabłkowego) – pijemy małymi łykami, powoli

Śniadanie godz. 7:30 – do wyboru JEDNA PROPOZYCJA spośród poniższych

UWAGA: najpóźniej zakończyć śniadanie o godz. 8:00

  • 1 łyżka ziaren chia + 1 łyżka siemienia lnianego + wymieszać z 200ml
    jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki i zostawić dzień wcześniej na noc – 3 x w tygodniu + cynamon,
  • 2 jajka sadzone/gotowane, ewentualnie omlet z warzywami + warzywa 2-4x w tyg.,
  • serek wiejski + miód + 5 sztuk: orzechy, suszone owoce, 1 łyżeczka siemienia lnianego,
    1 łyżeczka ziaren słonecznika + cynamon,
  • chleb żytni (1-2 kromki) z mięsem gotowanym/pieczonym + 4 ogórki kiszone/ 1 kalarepa / 3 marchewki,
  • ser biały z olejem tłoczonym na zimno rzepakowy/lniany + rzodkiewka + ogórek

masło: 10g dziennie
substancja słodząca: stewia, xylitol

II śniadanie godz. 11:30 – do wyboru JEDNA PROPOZYCJA spośród poniższych

  • owoc + kefir/jogurt,
  • 200g jagód/borówek amerykańskich lub 200g owoców: kiwi, mango,
    maliny, kwaskowe jabłka, grejpfrut, 200ml jogurt naturalny,
  • 30 g orzechów: włoskie lub laskowe + kefir np. Robico 400ml,
  • chleb żytni z mięsem gotowanym/pieczonym + 4 ogórki kiszone / 1 kalarepa/ 3 marchewki.

WYKLUCZYĆ: gruszki, banany, winogrona

Obiad godz. 15:00

Zupa 300ml: warzywna bezmięsna lub zupa rybna

II danie: mięso/ryba + warzywa + kasza

warzywa / surówka to np.:

  • 300g sałaty, ogórki, papryka, sok z cytryny, olej tłoczony na zimno: lniany, rzepakowy 30ml, nasiona sezamu, rukola, sałata lodowa, pietruszka, koperek, cebula, jarmuż, awokado,
  • KISZONKI: kapusta + ogórki,
  • zielona fasolka, groch,

mięso 100g – 150g:

  • cielęcina,
  • wołowina,
  • królik,
  • jagnięcina,
  • indyk-pierś,

ryba 200 g – gotowana lub grilowana:

  • wszystkie ryby / śledź 1 płat,
  • łosoś – tylko ze sklepu ekologicznego
  • RYBY WYKLUCZYĆ: pangę, tilapię,

kasze: 50g -100g wszystkie

UWAGA: ziemniaki – 1x na 2 tygodnie

Kolacja godz. 19:00-19:30 – do wyboru JEDNA PROPOZYCJA spośród poniższych

  • warzywa+kasza 50-75g,
  • płatki np. owsiane + mleko roślinne + 5 sztuk: orzechy, suszone owoce, 1 łyżeczka siemienia lnianego, 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • kasza jaglana 50-75g +jabłko

WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE CAŁEJ DIETY:

  1. Wyklucz: mleko, mąkę pszenną, wędliny (dozwolone kefir, jogurt, masło, ser biały).
  2. Zamiast mięsa/ryby można spożywać wymiennie produkty strączkowe lub mozzarellę 125ml.
  3. Waga produktów dotyczy produktów surowych / suchych.
  4. STOSUJ: 50-200ml zakwasu buraczanego / dobę.
  5. Płyny (woda, zioła, zielona herbata) 30ml/kg masy ciała.
  6. Zioła i przyprawy: np. kurkuma, mielona kozieradka, czosnek niedźwiedzi, itd.
  7. Łuska babki jajowatej 5-15gram/dobę z wodą lub jako dodatek do zup, płatków śniadaniowych, do wypieku chleba.
  8. Jeśli wstajemy o godz. 5 to śniadanie może być spożyte wcześniej niż o 8, najważniejsze, żeby nie przekraczać godz. 8 (niektórzy uważają, że 8:30).
  9. Gdy chcemy szybciej schudnąć to przez pierwszy miesiąc wykluczamy chleb, kasze/płatki jęczmienne, owsiane i nabiał. Dozwolone z kasz: gryczana, komosa ryzowa, ryż brązowy.

Dieta przy hipoglikemii reaktywnej – 5 posiłków dziennie

– może być również 6 posiłków co 2,5h – ja zalecam swoim pacjentom 5 posiłków.

godz. 7:15
300 ml wody przegotowanej + 1/2 cytryny (ew. 1-2 łyżki octu jabłkowego) – pijemy małymi łykami, powoli

Śniadanie godz. 7:30 – do wyboru JEDNA PROPOZYCJA spośród poniższych

UWAGA: najpóźniej zakończyć śniadanie o godz. 8:00

  • 1 łyżka ziaren chia + 1 łyżka siemienia lnianego + wymieszać z 200ml
    jogurtu naturalnego/kefiru/maślanki i zostawić dzień wcześniej na noc – 3 x w tygodniu + cynamon,
  • 2 jajka sadzone/gotowane, ewentualnie omlet z warzywami + warzywa 2-4x w tyg.,
  • serek wiejski + miód + 5 sztuk: orzechy, suszone owoce, 1 łyżeczka siemienia lnianego,
    1 łyżeczka ziaren słonecznika + cynamon,
  • chleb żytni (1-2 kromki) z mięsem gotowanym/pieczonym + 4 ogórki kiszone/ 1 kalarepa / 3 marchewki,
  • ser biały z olejem tłoczonym na zimno rzepakowy/lniany + rzodkiewka + ogórek

masło: 10g dziennie
substancja słodząca: stewia, xylitol

II śniadanie godz. 10:00 – do wyboru JEDNA PROPOZYCJA spośród poniższych

  • 200g jagód/borówek amerykańskich lub 200g owoców: kiwi, mango,
    maliny, kwaskowe jabłka, grejpfrut + ewentualnie 1/2kefiru
  • 1 kanapka – chleb żytni z mięsem gotowanym/pieczonym + 4 ogórki kiszone / 1 kalarepa/ 3 marchewki.

WYKLUCZYĆ: gruszki, banany, winogrona

Obiad godz. 12:00 – 13:00

Zupa 300ml: warzywna bezmięsna lub zupa rybna

II danie: mięso/ryba + warzywa + kasza

warzywa / surówka to np.:

  • 300g sałaty, ogórki, papryka, sok z cytryny, olej tłoczony na zimno: lniany, rzepakowy 30ml, nasiona sezamu, rukola, sałata lodowa, pietruszka, koperek, cebula, jarmuż, awokado,
  • KISZONKI: kapusta + ogórki,
  • zielona fasolka, groch,

mięso 100g – 150g:

  • cielęcina,
  • wołowina,
  • królik,
  • jagnięcina,
  • indyk-pierś,

ryba 200 g – gotowana lub grilowana:

  • wszystkie ryby / śledź 1 płat,
  • łosoś – tylko ze sklepu ekologicznego
  • RYBY WYKLUCZYĆ: pangę, tilapię,

kasze: 50g -100g wszystkie

UWAGA: ziemniaki – 1x na 2 tygodnie

Podwieczorek godz. 16:00-17:00

200ml jogurt naturalny / 30 g orzechów: włoskie lub laskowe /kefir, np. Robico 400ml

Kolacja godz. 19:00-19:30 – do wyboru JEDNA PROPOZYCJA spośród poniższych

  • warzywa+kasza 50-75g,
  • płatki np. owsiane + mleko roślinne + 5 sztuk: orzechy, suszone owoce, 1 łyżeczka siemienia lnianego, 1 łyżeczka ziaren słonecznika
  • kasza jaglana 50-75g +jabłko

WAŻNE INFORMACJE DOTYCZĄCE CAŁEJ DIETY:

  1. Wyklucz: mleko, mąkę pszenną, wędliny (dozwolone kefir, jogurt, masło, ser biały).
  2. Zamiast mięsa/ryby można spożywać wymiennie produkty strączkowe lub mozzarellę 125ml.
  3. Waga produktów dotyczy produktów surowych / suchych.
  4. STOSUJ: 50-200ml zakwasu buraczanego / dobę.
  5. Płyny (woda, zioła, zielona herbata) 30ml/kg masy ciała.
  6. Zioła i przyprawy: np. kurkuma, mielona kozieradka, czosnek niedźwiedzi, itd.
  7. Łuska babki jajowatej 5-15gram/dobę z wodą lub jako dodatek do zup, płatków śniadaniowych, do wypieku chleba.
  8. Jeśli wstajemy o godz. 5 to śniadanie może być spożyte wcześniej niż o 8, najważniejsze, żeby nie przekraczać godz. 8 (niektórzy uważają, że 8:30).
  9. Gdy chcemy szybciej schudnąć to przez pierwszy miesiąc wykluczamy chleb, kasze/płatki jęczmienne, owsiane i nabiał. Dozwolone z kasz: gryczana, komosa ryzowa, ryż brązowy.

Diety – pliki do pobrania

Dieta w insulinooporności
Dieta w hipoglikemii reaktywnej


Bądź na bieżąco! 


@okiem_doktor_luizy


FB/okiemdoktorluizy/

28 KOMENTARZE

  1. Pani Doktor,
    Mam zagwozdkę – czy mogłaby mi Pani podpowiedzieć, jak interpretować taką sytuację. Zostałam skierowana na badanie krzywej cukrowej (nie z glukozą, tylko z własnym śniadaniem – była to bułka z masłem i miodem i jabłko) i wyszły niezłe cuda:
    – glukoza za czczo 87, po 1h 73, po 2h 54
    – Insulina na czczo 10, po 1h 63, po 2h 41
    Zupełnie nie rozumiem, dlaczego spada mi cukier. Dodam, że jestem szczupła, unikam prostych węglodowanów, przetworzonej żywności, jemy dużo warzyw (szczególnie nisko skrobiowych).

    • Wyniki wskazują na to, że ma Pani hipoglikemię reaktywną. Jeżeli je Pani posiłki niskocukrowe, to ta hipoglikemia jest znacznie mniejsza lub jej prawie nie ma. Ten wynik jest po obciążeniu dużą ilością cukru prostego, czyli glukozy. Jeżeli Pani się dobrze czuje, powinna Pani zjadać 5 posiłków o niskim indeksie glikemicznym i kontrolować masę ciała. Jeżeli coś by się działo nie tak w samopoczuciu, to wiadomo, że trzeba się skonsultować z lekarzem.

  2. Witam
    Jakie jest Pani zdanie na temat zażywania oleju CBD przy niedoczynności,Hashimoto i insulinooporności?Wiele osób sobie chwali olej i zauważa poprawę samopoczucia i lepsze wyniki
    Warto spróbować?

    • Dzień dobry, zawsze trzeba uważać z takiego typu rzeczami, natomiast niektóre moje pacjentki przyjmują olej CBD i rzeczywiście lepiej się czują. Ja uważam, że powinien on być przyjmowany cyklicznie, np. pobrać przez 2 miesiące w roku przy gorszym samopoczuciu, czyli w okresach listopad-grudzień. Trzeba uważać, ponieważ jak zawsze przy lekach tego typu, ten lek może być uzależniający.

    • Od 4 rano organizm produkuje kortyzol i dlatego rano mamy największą insulinooporność. Aby ją przełamać, należy zjeść śniadanie. Jeżeli nie zjemy śniadania, insuslinooporność wzrasta, co powoduje wzrost masy ciała, a w przypadku cukrzycy utrudnia wyrównanie jej.

  3. Witam. Fajny wpis i przystępne wskazówki. Pytanie dotyczące diety przy insulinoporności, a właściwie dwa>
    1. Dlaczego są wykluczone wędliny z diety? Chodzi o cukier, dekstrozę lub syrop glukozowo-fruktozowy w składzie? Czy jeśli kupuję kiełbasę lub wędlinę bez tego w składzie, to czy można ją jeść?
    2. Sery żółte – czy są absolutnie niedozwolone? Jaka jest dawka minimalna, jeśli ciężko z nich na zawsze zrezygnować?

    • Dzień dobry, w przypadku wędlin wykluczamy je ze względu na słaby skład. Natomiast jeśli ktoś ma wędlinę swojską, bez tych niepotrzebnych dodatków, to taka wędlina może być. Podobnie jeśli chodzi o ser żółty – trzeba zwracać uwagę na skład, jeśli jest dobry, to moim zdaniem do 2 plasterków na dobę można zjeść. Pozdrawiam!

    • Dzień dobry. Zazwyczaj tej diety nie polecam, natomiast zdarzają się pewne przypadki kliniczne, że wyrażam zgodę na taką dietę. Wszystko zależy od przypadku. Każdy pacjent jest inny i ma inne potrzeby. Pozdrawiam!

    • Dzień dobry, jeżeli ktoś nie je mięsa należy stosować inne wymienniki białka, np. rośliny strączkowe lub nabiał. W takiej sytuacji zachęcam do wizyty u dietetyka, aby przeliczył i zalecił ilości białka w diecie. Pozdrawiam!

  4. Dzień dobry pani doktor, czy takie wyniki badań krzywych oznaczają konieczność leków? Glukoza( na czczo, po 1 h, po 2 h): 90, 130, 110
    Insulina :7,17, 40,3, 53,1
    Pozdrawiam i dziękuje

  5. Witam serdecznie Pani doktor, o czym mogą świadczyć takie wyniki?
    Glukoza(na czczo, po 1 h, po 2 h): 102/151/123
    Insulina: 13,13 / 183,90 / 143,30
    C – peptyd: 1,80 (1,10 – 4,40)
    Kortyzol: 586,80 nmol/l (171 – 536)
    Z góry dziękuję.

  6. Dziękuję Pani doktor za odpowiedź. Wynik 102 mg glukozy na czczo świadczy o stanie przedcukrzycowym tak? A co z tym kortyzolem? Czy jego podwyzszony wynik o czymś może świadczyć?

    • Podwyższony kortyzol może świadczyć o kilku rzeczach. Celem diagnozy należałoby zebrać szczegółowy wywiad, zbadać Panią, ocenić wyniki badań, jakie Pani leki przyjmuje, jak Pani wygląda, czyli jest to do dalszej diagnostyki. Temat jest szeroki. Wykonuje się też test hamowania z deksametazonem, ale zlecenie go to już jest w gestii lekarza. Pozdrawiam!

  7. Pani Doktor, po pierwsze – dziękuję, że Pani jest i edukuje!!! Chciałam zapytać o moje wyniki, lekarz stwierdził, że nie ma się czym martwić, ale mimo wszystko… Insulina (0, po 1h, po 2h): 4,6, 84,4, 91,9; glukoza (0, po 2h): 78, 135; kortyzol (8:00, 23:00): 17,79, 1,98.
    Dziękuję! 🙂

    • Dziękuję Pani Dominiko, bardzo mi miło. Analizując na sucho badania, czyli w oderwaniu od wywiadu z Panią, przebadania, stwierdzić można hiperinsulinizm. Jeżeli chodzi o stężenia kortyzolu, to nie podaje Pani norm, ale wg najczęściej przyjętych norm to kortyzol wieczorny jest prawdopodobnie minimalnie obniżony lub przy dolnej normie. Celem odpowiedzi na pytanie należałoby zbadać Panią, zebrać szczegółowy wywiad, ocenić wyniki badań z normami, zalecić badania doprecyzowujące, wtedy można precyzyjnie odpowiedzieć na pytanie. Pozdrawiam serdecznie!

    • Pani Natalio, zaproponowana przeze mnie rozpiska jest inspiracją dla Pacjenta do uświadomienia sobie, na czym polega dieta o niskim indeksie glikemicznym. Nie posługuję się tutaj wyliczeniami kalorycznymi, tym zajmują się dietetycy. Skład posiłku może być inny, jeśli pacjent stwierdzi, że jest to dla niego za mało lub za dużo, może zmodyfikować rozpiskę. Na wizycie kontrolnej sprawdzamy, czy pacjent chudnie czy nie. Jeśli tak, to oznacza, że dieta jest dla niego odpowiednia, jeżeli nie – pacjent udaje się do dietetyka, który ocenia, co można zmienić. Tu nie chodzi tylko o kaloryczność, dużo ważniejsze jest skąd pochodzi produkt i jaki to produkt niż ilość kalorii. Pozdrawiam!

      • Pani Luizo, Dziękuję bardzo za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie. Bardzo lubię nabiał typu właśnie ser biały, kefir oraz jogurt naturalny. Czy chorując na IO oraz niedoczynność tarczycy można spożywać te produkty bezpiecznie? Pytam ponieważ moja koleżanka chorująca na to samo poszła do dietetyka, aby ułożył jej dietę. Wykluczył jej całkowicie gluten oraz nabiał sugerując, że może spożywać tylko produkty przeciwzapalne.

        • Pani Natalio, jeżeli Pani lubi nabiał i dobrze się Pani czuje, to można jeść nabiał. Każdy pacjent jest inny. Pozdrawiam serdecznie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.