Jak przygotować się do testu obciążenia glukozą (OGTT 75g)

0
1548

1. Test należy wykonać po przespanej nocy. Dlaczego? Gdy idziemy późno spać lub wybudzamy się w nocy, wywołuje to produkcję hormonów tzw. pochodnych adrenaliny, które zawyżają stężenie glukozy.

2. Ostatni posiłek należy spożyć wg zaleceń diabetologicznych 8-14 godzin przed wykonaniem testu. Ja osobiście polecam, aby ta przerwa wynosiła pomiędzy 11-14 godzin.

3. Badanie najlepiej rozpocząć o godz. 7:00-8:00, ponieważ po godzinie 8:00 zaczyna rosnąć stężenie glukozy we krwi.

4. Test należy wykonać będąc zdrowym. Choroba podnosi stężenie glukozy, dlatego gdy pacjent jest hospitalizowany, np. z powodu zapalenia płuc czy zapalenia jajników i stężenie glukozy jest nieznacznie podwyższone, badanie należy powtórzyć po wyleczeniu choroby.

5. Glukozę należy rozpuścić w 250-300 ml wody i wypić w ciągu 5 minut, zbyt szybkie spożycie np. wypicie jednym haustem nie jest zalecane. Powoduje, że nasza trzustka doznaje „szoku”, że dostarczono jej nagle tak duży ładunek glukozy i musi na niego szybko odpowiedzieć produkując więcej insuliny.

6. Do glukozy nie należy dodawać cytryny. Cytryna co prawda poprawia smak glukozy ale niestety poprawia również wyniki krzywej cukrowej i wyniki testu nie będą miarodajne.

7. Po wypiciu glukozy należy usiąść i spokojnie poczekać na kolejne pobranie krwi, np. coś czytając czy dyskutując. Nie należy chodzić (np. iść na spacer/zakupy), ponieważ ruch będzie powodował dodatkowe spalanie glukozy i tym samym zaniży jej stężenie.

 

 

8. Jeżeli czujemy się bardzo źle i chcemy przerwać test, to należy dodatkowo oznaczyć glukozę z insuliną i dopiero po tym przerwać test (ten wynik jest o tyle istotny, ponieważ dodatkowo pomoże lekarzowi w interpretacji zaburzeń gospodarki węglowodanowej).

9. Po zakończeniu testu należy zjeść kanapkę (najlepiej chleb żytni z wędliną lub jajkiem i warzywem) popić sokiem, ponieważ zapobiegnie to ewentualnemu złemu samopoczuciu wynikającemu ze spadku glikemii (glukozy).

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.