Artykuł na temat roli regularnych posiłków w cukrzycy typu 2 dla gazety Warsaw Press, który ukazał się w dodatku drukowanym do Gazety Wyborczej. Artykuł powstał w ramach kampanii „cukrzyca pod kontrolą”.
Elektroniczna wersja artykułu opublikowana została też na portalu Warsawpress.com, link: http://www.warsawpress.com/regularne-posilki-zapomniana-terapia-cukrzycy-typu-2/
Artykuł ma na celu uświadomienie, że nadwagę lub otyłość w cukrzycy typu 2 można, a nawet należy leczyć. Nasza trzustka dostarcza insulinę każdej komórce. Co się dzieje, kiedy jest nas więcej? Wówczas nasza trzustka musi się mocno napracować. W utrzymaniu masy ciała i glikemii w cukrzycy typu 2 ważnych jest wiele elementów, ale w tym artykule mówię o tym jednym, który jest niezwykle ważny, a są nim regularne posiłki.
Bądź na bieżąco!
Szanowna Pani doktor. Cukrzyca w wielkim skrócie to nietolerancja węglowodanów więc dlaczego w Polsce wmawia się ludziom chorym na cukrzycę że powinni jeść 5-6 posiłków dziennie bogatych w węglowodany?
W cukrzycy zaleca się dietę o niskim indeksie glikemicznym, jednak węglowodanów nie da się do końca uniknąć, bo węglowodany to są także warzywa. Natomiast jeśli chodzi o ilość posiłków, to w zależności od tego, jaki mamy typ cukrzycy, jaki jest wiek pacjenta, jak on jest leczony, to zaleca się od 3 do 5, czasem 6 posiłków. Są to jednak bardzo indywidualne zalecenia. Pozdrawiam cieplutko 🙂
Pani Luizo, w takim razie dla kogo 3 a dla kogo 5 albo 6 posiłków? Pisze Pani, że w cukrzycy zalecana jest dieta o niskim indeksie glikemicznym – zgoda, ale dlaczego w tych dietach widnieją węglowodany typu makarony, kasze, płatki, pieczywo. Przecież te produkty sprawiają, że trzustka cały czas jest bombardowana węglowodanami i musi nadprogramowo produkować insulinę. Przyczyną cukrzycy typu 2 jest m.in. insulinooporność więc jak mamy leczyć cukrzycę dietą w której znajduje się dużo węglowodanów? Podobnie wygląda kwestia częstości posiłków. Bywa tak ze lekarze i dietetycy zalecają posiłki co 2-3 godziny, to jak ta trzustka w cukrzycy/insulinooporności ma odpocząć skoro co 2,5-3 h musi produkować insulinę? Tego nie bardzo rozumiem…
Przy ustaleniu diety bierzemy pod uwagę dużo czynników, m.in.: ile pacjent ma lat, jakie bierze leki i czy ma hipoglikemię. Celem dokładnej odpowiedzi na to pytanie trzeba pacjenta zbadać oraz zebrać szczegółowy wywiad. Oczywiście makarony z mąki pełnoziarnistej, kasze są zalecane, ale w odpowiednich proporcjach. Są to produkty niskocukrowe i one muszą wystąpić w diecie, ale oczywiście nie może być ich za dużo. To są informacje bardzo uproszczone i streszczone. Szczegółowa odpowiedź wymagałaby indywidualnej konsultacji. Pozdrawiam cieplutko
Pani Luizo, w takim razie dla kogo 3 a dla kogo 5 albo 6 posiłków? Pisze Pani, że w cukrzycy zalecana jest dieta o niskim indeksie glikemicznym – zgoda, ale dlaczego w tych dietach widnieją węglowodany typu makarony, kasze, płatki, pieczywo. Przecież te produkty sprawiają, że trzustka cały czas jest bombardowana węglowodanami i musi nadprogramowo produkować insulinę. Przyczyną cukrzycy typu 2 jest m.in. insulinooporność więc jak mamy leczyć cukrzycę dietą w której znajduje się dużo węglowodanów? Podobnie wygląda kwestia częstości posiłków. Bywa tak ze lekarze i dietetycy zalecają posiłki co 2-3 godziny, to jak ta trzustka w cukrzycy/insulinooporności ma odpocząć skoro co 2,5-3 h musi produkować insulinę? Tego nie bardzo rozumiem…
Przy ustaleniu diety bierzemy pod uwagę dużo czynników, m.in.: ile pacjent ma lat, jakie bierze leki i czy ma hipoglikemię. Celem dokładnej odpowiedzi na to pytanie trzeba pacjenta zbadać oraz zebrać szczegółowy wywiad. Oczywiście makarony z mąki pełnoziarnistej, kasze są zalecane, ale w odpowiednich proporcjach. Są to produkty niskocukrowe i one muszą wystąpić w diecie, ale oczywiście nie może być ich za dużo. To są informacje bardzo uproszczone i streszczone. Szczegółowa odpowiedź wymagałaby indywidualnej konsultacji. Pozdrawiam cieplutko