Zmniejsz wydzielanie greliny i okiełznaj dziki apetyt :)

0
650

Witajcie kochani. W dzisiejszym wpisie chciałabym poruszyć temat naszych nawyków żywieniowych oraz przybliżyć wam działanie hormonu o nazwie grelina. Jeśli kiedykolwiek czuliście, że wprost nie możecie „oderwać się” od jedzenia, mimo że już dawno najedliście się, koniecznie czytajcie dalej :). W tym artykule pokażę wam, co powoduje ten mechanizm oraz jak zapanować nad naszym apetytem.

Jedzenie przyciągające jak magnes

Być może doświadczyliście kiedyś takiego uczucia, że nie możecie przestać jeść. Czuliście się już co prawda najedzeni, ale wciąż mieliście apetyt na więcej i nie mogliście „oderwać się” od posiłku. Zastanawialiście się, dlaczego tak się dzieje?

Hormon, który wzmaga nasz apetyt

Hormon zwany greliną wydzielany w zbyt dużych ilościach wzmaga nasz apetyt. Co ciekawe, odkryto go zaledwie 23 lata temu! Jest to zatem całkiem świeża wiedza :).

Rozmawiając z moimi pacjentami, lubię porównywać grelinę do byka. Dlaczego? Ponieważ „widzi” ona jedzenie jak byk płachtę – w czerwonych kolorach!

Jak dokładnie działa ten mechanizm?

Wyobraźcie sobie, że im więcej greliny produkuje nasz organizm, tym bardziej „czerwone” staje się jedzenie i tym trudniej naszemu „bykowi” jest się mu oprzeć. W zasadzie grelina-byk nie widzi już nic innego wokół.

Zatem jeżeli mamy wysokie stężenie greliny, to nie jesteśmy się w stanie opanować chęci jedzenia. Jak okiełznać apetyt?

Jedz uważnie

Zdrowe nawyki żywieniowe obejmują nie tylko to, co jemy i w jakich odstępach czasowych sięgamy po jedzenie, ale także to, w jaki sposób zjadamy nasz posiłek.

Niestety obecne szybkie tempo życia sprawia, że wiele z nas zjada swoje posiłki w biegu, robiąc jednocześnie coś innego. Jedząc w pośpiechu, niejako „połykamy” nasz posiłek. Bezrefleksyjnie robimy większe kęsy i nie dajemy sobie czasu na spokojne przeżucie pokarmu. To bardzo zły nawyk.

Ważne jest, abyśmy jedli w spokoju, bez rozpraszaczy w postaci telefonu czy komputera, a przede wszystkim, abyśmy skupiali się na powolnym przeżuwaniu pokarmu.

Dlaczego powolne przeżuwanie jedzenia jest tak ważne?

Spokojne przeżuwanie jedzenia pomaga zmniejszyć produkcję greliny, a więc zahamować apetyt. Zatem przeżuwając powoli, zjadamy tylko tyle, ile rzeczywiście potrzebuje nasz organizm i nie objadamy się.

Zobaczcie więc – mimo że to hormony rządzą nami, to my mamy też swój wpływ, i to naprawdę duży, na to, jak nimi pokierować!

Pozdrawiam cieplutko,

Doktor Lu.


Piśmiennictwo:

  1. Ghrelin as a prominent endocrine factor in stress-induced obesity, van Loenen MR, Geenen B, Arnoldussen IAC, Kiliaan AJ.Nutr Neurosci. 2022 Jul;25(7):1413-1424.
  2. The cellular and molecular bases of leptin and ghrelin resistance in obesity, Cui H, López M, Rahmouni K.Nat Rev Endocrinol. 2017 Jun;13(6):338-351.

Bądź na bieżąco!


@okiem_doktor_luizy


tiktok.com/@doktor_lu_

 

Poprzedni artykułOtyłość kobiet a zaburzenia płodności
Następny artykułJak nie przytyć w okresie menopauzy? 4 kroki leczenia

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.