Pierwsza wizyta u endokrynologa / diabetologa – jakie badania zrobić (kobiety)?

4
17428

Jednym z najczęściej zadawanych pytań na moim profilu na Facebooku FB/OkiemDoktorLuizy i na Instagramie okiem_doktor_luizy jest:

Jakie badania powinnam / powinienem wykonać przed wizytą u Pani?

Postanowiłam przygotować dla Was spis potrzebnych badań diagnostycznych.

W tym artykule spis dotyczy badań dla kobiet. Wykaz badań dla mężczyzn znajduje się tutaj.

Oczywiście jest to wykaz badań, które bardzo przydają się przy pierwszej wizycie do u każdego endokrynologa czy diabetologa, nie tylko u mnie :). Dzięki nim możliwe jest szybsze postawienie diagnozy. Zaznaczę, że same wyniki badań nie są wystarczające do postawienia diagnozy, lekarz nie może wyłącznie na ich podstawie podać odpowiednich zaleceń ani wdrożyć pacjentowi leczenia.

Pamiętajcie, że leczy się człowieka, a nie wyniki, a więc nie należy wyników badań interpretować samodzielnie, trzeba zgłosić się do lekarza specjalisty, który oprócz wyników zobaczy też pacjenta, przeprowadzi szczegółowy wywiad, badanie kliniczne i dopiero na tej podstawie będzie miał pełny obraz danego pacjenta. O samym przygotowaniu się do wizyty piszę w artykule: Jak przygotować się do wizyty u endokrynologa.

Dodatkowo chorobom endokrynologicznym i diabetologicznym towarzyszą różne objawy, wiele z nich to objawy „wizualne”. Lekarz powinien zobaczyć pacjenta na żywo, aby  dokładnie obejrzeć np. jego skórę, włosy, sylwetkę. Więcej na ten temat przeczytacie w artykule: Z jakimi objawami powinniśmy udać się do endokrynologa?

Podzieliłam mój wykaz badań niezbędnych do pierwszej wizyty u endokrynologa / diabetologa na 6 grup, w zależności od występującego problemu zdrowotnego.

1. Problemy z tarczycą lub z chorobą Hashimoto

TSH
FT4
FT3
ATG
ATPO
wit. B12
selen

2. Otyłość

TSH
FT4
krzywa glukozowo-insulinowa 0-1-2 godz. Przygotowanie do badania opisałam w artykule:  Jak przygotować się do testu obciążenia glukozą?
ALT
kreatynina

3. Złe samopoczucie, zaburzenia koncentracji, zmęczenie:

TSH
FT4
krzywa glukozowo-insulinowa 0-1-2 godz. Artykuł Jak przygotować się do testu obciążenia glukozą?
ALT
kortyzol
wit. B12
magnez
wapń
kreatynina
morfologia
żelazo
ferytyna

4. Trądzik i wypadanie włosów:

TSH
FT4
żelazo
ferytyna
cynk

*prolaktyna – rekomendowany 3-5 dzień cyklu
*testosteron – rekomendowany 3-5 dzień cyklu
*SHBG – rekomendowany 3-5 dzień cyklu
*androstendion – rekomendowany 3-5 dzień cyklu
*kortyzol – rekomendowany 3-5 dzień cyklu
*DHEA-S – rekomendowany 3-5 dzień cyklu

Badania oznaczone * należy wykonać minimum po 3 miesiącach od odstawienia antykoncepcji lub leków hormonalnych. Rekomendowany 3-5 dzień cyklu.

5. Zaburzenia cyklu, długie i krótkie cykle. Badania w 3-5 dniu cyklu:

*17-OH progesteron – rekomendowany 3-5 dzień cyklu
*SHBG – rekomendowany 3-5 dzień cyklu
*testosteron – rekomendowany 3-5 dzień cyklu
*DHEA-S – rekomendowany 3-5 dzień cyklu
*androstendion – rekomendowany 3-5 dzień cyklu
*kortyzol – rekomendowany 3-5 dzień cyklu
*prolaktyna – rekomendowany 3-5 dzień cyklu
TSH
FT4
ATG
ATPO
krzywa glukozowo-insulinowa 0-1-2 godz. Artykuł Jak przygotować się do testu obciążenia glukozą?

Badania oznaczone * należy wykonać minimum po 3 miesiącach od odstawienia antykoncepcji lub leków hormonalnych. Rekomendowany 3-5 dzień cyklu.

6. Cukrzyca

morfologia
HBA1C
kreatynina
ALAT
lipidogram
potas

Pozdrawiam Was ciepło,
Doktor Lu.


Bądź na bieżąco! 


@okiem_doktor_luizy


FB/okiemdoktorluizy/

Poprzedni artykułInsulinooporność przyczyną zaburzeń płynności mowy u kobiet
Następny artykułTarczyca i poronienie

4 KOMENTARZE

  1. Dzień dobry. Pani Luizo, od kilku lat zmagam się z wieloma dolegliwościami ze strony wszystkich układów. Bóle głowy, duszności, zmęczenie, osłabienie, drętwienie kończyn, zaparcia i wiele innych. Prowadzę bardzo zdrowy tryb życia (mam 19 lat). Jem 5 posiłków dziennie bogatych w produkty z wszystkich grup żywnościowych, wysypiam się i nie sięgam po używki. Miałam robionych wiele badań, w tym „tarczycowe” parametry z krwi i usg tarczycy, echo serca, tomografię głowy. Zawsze wszystko było w porządku. Dopiero ostatnio w morfologii krwi wyszły mi obniżone leukocyty i neutrofile oraz podwyższone RDW-CV, natomiast lekarze rozkładają ręce. Czy jeśli trafię do Pani gabinetu będzie w stanie mnie Pani naprowadzić co mi dolega? Pozdrawiam serdecznie.

    • Dzień dobry. Celem odpowiedzi na pytanie należy zebrać szczegółowy wywiad, zbadać Panią i ocenić wyniki badań oraz zlecić kolejne badania. Pozdrawiam serdecznie!

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj