Wypadanie włosów u kobiet

16
13549

Wypadanie włosów u kobiet to problem często spotykany w gabinecie endokrynologicznym oraz w codziennym życiu. Jest to niestety problem narastający, o czym możemy wnioskować choćby po tym, że w reklamach telewizyjnych przedstawiane są cudowne medykamenty, czy też w rosnącej jak grzyby po deszczu liczbie poradni trychologicznych.

Jakie badania wykonać?

Aby zdiagnozować przyczynę wypadania włosów należy wykonać następujące badania:

1. Badania tzw. ogólne: żelazo, ferytynę, magnez, wapń, witaminę B12, 25OH witaminę D3, glukozę i insulinę

2. Ocena hormonów tarczycy: TSH, fT4

3. Ocena hormonów tzw. „męskich”: androstendion, DHEA-S, SHBG, testosteron.

4. Ocena prolaktyny-PRL, między 3 a 5 dniem cyklu.

5. Ocena funkcji nadnerczy: kortyzol.

Badania należy wykonać rano na czczo, o godzinie 8:00.

Pamiętajmy, że oceniając hormony z punktów 3,4,5 nie należy przyjmować antykoncepcji. Jeśli przyjmujemy antykoncepcję, należy odstawić ją na 3 miesiące przed badaniem i dopiero po tym czasie można wykonać badania.

Z badaniami należy zgłosić się do lekarza, ponieważ ,,norma normie nierówna”.

Dodatkowo bardzo ważne jest badanie przedmiotowe pacjenta z oglądaniem włosów, ponieważ może okazać się, że lekarz podejrzewa dodatkowe zaburzenie hormonalne i zleca kolejne badania.

Pamiętajmy też, że wypadanie włosów może być spowodowane przez sytuacje życiowe, które powodują burzę hormonalną, takie sytuacje to np.:

  • anoreksja
  • po porodzie
  • karmienie piersią
  • menopauza
  • stres (stres nasila produkcję adrenaliny i hormonów podobnych do adrenaliny).

Łysienie androgenowe

Jedną z najczęstszych endokrynologicznych przyczyn wypadania włosów, oprócz niewyrównanych hormonów tarczycy, jest tzw. łysienie androgenowe (typu męskiego). Podstawą leczenia jest wyrównanie niedobór hormonalnych i mikroelementów. Podstawowymi lekami na łysienie androgenowe są: spironolakton oraz wcierka do włosów zawierająca minoksidil. Ja dodatkowo, niezależnie od przyczyny wypadania włosów, polecam cztery rzeczy:

1. Stosowanie szamponów i odżywek typu bio.

2. Szczotkowanie włosów szczotką z naturalnego włosia, np. z dzika około 5 minut/dobę. Nasze babki czy prababki bardzo często szczotkowały sobie włosy. Czy pamiętacie stare filmy, na których kobiety szczotkowały włosy, lub bawiły się w czesanie i układanie fryzur? Szczotkowaniem włosów dodatkowo wykonujemy masaż skóry głowy i zwiększamy ukrwienie mieszków włosowych.

3. Spray z czarnuszki (poniżej przepis).

4. Olejowanie włosów olejem z korzenia łopianu 1 x w tygodniu (olej nanosimy na skórę głowy, wmasowujemy i pozostawiamy na skórze głowy min. na 1 godzinę, ale też możemy zostawić na noc). Tutaj najlepiej głowę owinąć folią i ręcznikiem, aby wydzielone ciepło przez skórę głowy współdziałało z nałożonym olejem.

Mój przepis na spray z czarnuszki

1 łyżkę nasion czarnuszki zalewam 1 szklanką wody i gotuję na małym ogniu przez 30 minut. Gdy wywar ostygnie, przelewam do słoiczka.

Nanosimy codziennie na skórę włosów atomizerem lub strzykawką i masujemy.

Napar trzymamy w lodówce (jest to rodzaj herbaty i może się popsuć) i po 1 tygodniu przygotowujemy nowy. Dodam, że ta odżywka nie przetłuszcza włosów, a wręcz przeciwnie,  zmniejsza łojotok.

Pozdrawiam serdecznie!

Doktor Luiza


Bądź na bieżąco! 


@okiem_doktor_luizy


FB/okiemdoktorluizy/

Poprzedni artykułJod promieniotwórczy 131I (radiojod) – co powinniśmy wiedzieć o leczeniu nim?
Następny artykułXXV Jesienna Szkoła Endokrynologii – Zakopane 28-30.11.2019

16 KOMENTARZE

  1. Poszłam trochę o krok dalej i zaczęłam pić jedną łyżeczkę oleju z nasion czarnuszki. Kupiłam w aptece i zasadniczo na opakowaniu jest napisane, że do smarowania na skórę (faktycznie do nakładania jest pipeta). Postanowiłam pić przez miesiąc. Czytałam jednak, że olej ten może mieć wpływ na estrogeny. Czy to prawda? Czy mogą być jakieś skutki uboczne?

    • Proszę pić przez 1 miesiąc. Nic się nie stanie. Dodatkowo może Pani wziąć Wit c lewoskrętną. Czarnuszka ma też właściwości gojące skórę. Pozdrawiam i życzę zdrówka

  2. Oglądam Panią na YouTube <3 ja podejrzewam u siebie wypadanie związane z podwyższoną prolaktyną i tsh. Skończyłam 3miesięczną kurację medere meme look i włosy już tak nie wypadają a ja czuję się lepiej. Co mogę brać teraz, żeby utrzymać ten efekt? Euthyrox itp nie wchodzą w grę, bo czuję się po nich fatalnie 🙁

    • Dzień dobry. Aby ocenić, czy włosy nie wypadają na tle hormonalnym, należy oznaczyć cały panel badań hormonalnych, o tych badaniach hormonalnych pisałam na blogu. Jeśli już Pani wykona te badania hormonalne to trzeba pamiętać, że norma normie nierówna, trzeba jeszcze pokazać się u endokrynologa. Endokrynolog zbierze wywiad, zbada Panią, skonsultuje wyniki badań i wtedy postawi rozpoznanie i zobaczy, co będzie Pani mógł zaproponować.

  3. Witam, ja mam pytanie czy intensywne treningi mogą być przyczyną wypadania włosów. 8 lat temu zanim zaszłam w pierwszą ciąże zmagałam się z endometriozą, miałam III stopień, po przeleczeniu visanne i stymulacji hormonalnej zaszłam w ciążę, później karmiłam piersią 2 lata, następnie znów zaszłam w ciążę i kolejne 2 lata karmiłam piersią, dodatkowo zaczęłam ćwiczyć, stosowałam dietę. Po endetriozie nie ma śladu. Cykle regularne ale włosy sypią się od czasu 2 cesarki. Czyli już 4 lata, najpierw uważałam że to norma po ciąży ale teraz juz mam mocno przerzedzone włosy i ciągle lecą. Ferrytyna 37,6, tsh 2,38, ft3 2,88, ft4 1,21, antyTPO 20,14, kortyzol 17,2 testosteron wolny i DHEA-S w normie. Dodam, że trenuje regularnie od kilku lat, dosyć intensywnie. Proszę o jakąś radę, co mogłabym jeszcze zrobić. Suplementuje sie, robię wcierki i nic nie pomaga od 2 miesięcy.

    • Pani Ewo, diagnostykę należy doprecyzować. Oprócz testosteronu DHEA-S należy oznaczyć też inne hormony męskie, jak androstendion, SHBG, prolaktyna, 17-OH progesteron. Badania trzeba oznaczyć, gdy nie przyjmuje się antykoncepcji. Z wynikami proponuję udać się do lekarza, który je oceni, dlatego że norma normie nierówna. Takie intensywne treningi mogą wpływać na wiele spraw, np. powinno się ocenić także mikroelementy. Pozdrawiam serdecznie.

  4. Pani Luizo, a czy endometrioza – dopiero stwierdzona, jeszcze nie leczona (nigdy nie przyjmowałam żadnej antykoncepcji hormonalnej) może być bezpośrednią przyczyną wypadania włosów?

  5. Czy ten napar z czarnuszki do włosów zmywamy potem czy normalnie możemy wyjść bez spłukiwania. Pozdrawiam Adriana

  6. Dzień dobry, czy według Pani mogłabym zastąpić napar z czarnuszki olejem? Mam dostęp do świeżo tłoczonego, niefiltrowanego oleju z czarnuszki. Spróbować na przykład z taką samą formą aplikacji jak w przypadku oleju z łopianu? Co Pani sądzi?

  7. Witam! Zwracam się do Pani Doktor, ponieważ wiem, że jest Pani specjalistą w tej dziedzinie i myślę, że tylko Pani Doktor jest mi w stanie pomóc. Włosy wypadają mi od około 10lat a dopiero ok 3 lat temu zostało stwierdzone łysienie.
    Jestem kobietą i mam 48 lat. Ze względu na łysienie androgenowe z łojotokiem stwierdzone przez lekarza dermatologa na podstawie oglądu moich włosów i podwyższony DHEAS, lekarz endokrynolog/ginekolog skierował mnie na badania do szpitala na oddział Endokrynologii ginekologicznej.
    Oto moje wyniki badań z Karty Konsultacyjnej:

    Rozpoznanie powypisowe:
    Hiperandrogenemia nadnerczowa
    Niewystarczające steżenie witaminy D

    BADANIA DIAGNOSTYCZNE
    25.10.22r. Badanie USG ginekologiczne – 6 dz.c
    Trzon macicy w przodozgięciu prawidłowej wielkości o gładkich obrysach i jednorodnej, prawidłowej strukturze echogenicznej o wymiarach 47x28mm
    Endomerium o przekroju 3mm
    Jajnik prawy o wymiarach 30x19x15mm, objętość 4,6ml, z 3 drobnymi pęcherzykami do śr. 11mm
    jajnik lewy o wymiarach 26x15x17mm, objętość 3,5ml, z 3 drobnymi pęcherzykami do średnicy 9mm. W Zatoce Douglasa wolnego płynu nie stwierdza się.

    BADANIA LABORATORYJNE
    Badania Biochemiczne :
    25.10.22r.
    Cholesterol całkowity 188,00 mg/dl [<190]
    HDL cholesterol 77,70 mg/dl
    Sód 140,0 mmol/l [136,0-145,0]
    Potas 4,19 mmol/l [3,50-5,10]
    Chlorki 102,10 mmol/l [98,00-107,00]
    Kreatynina 0,67 mg/dl [0,51-0,95]
    LDL Cholesterol 98,34 mg/dl [60 ml/min. [>60]
    Triglicerydy 59,80 mg/dl [<150 mg/dl]

    Krzywa cukrowa 2 punktowa
    Glikoza 0' 72,8 mg/dl 70-99 mg/dl
    Glukoza 120' 106 mg/dl
    [Doustny test tolerancji glukozy po odciążeniu 75g glukozy <140md/dl]

    HORMONY
    24.10.22r.
    AMH 0,92 ng/ml [0,01-1,79]
    Anty-TPO <9,00 IU/ml [<34,00]
    DHEAS 335,0 H μg/dl [35,4-256]
    FSH 6,79 IU/l [faza pęcherzykowa 3,5-12,5]
    LH 8,70 IU/L [faza pęcherzykowa 2,4-12,6]
    PRL godz. 10:00 12,4 ng/ml [4,79-23,30]
    SHGB 61,90 nmol/l [32,4-128]
    Testosteron 0,343 ng/ml [0,084-0,481]
    Androstendion 1,36 ng/ml [kobiety uważane za zdrowe 0,49-1,31]
    Anty-Tg 12,60 IU/Iml [<115]
    25.10.22r.
    FT4 1,51 ng/dl [0,93-1,71]
    Insulina 4,75 μU/ml [2,6-24,9]
    TSH 1,150 μIU/ml [0,27-4,20]
    Morfologia OK
    26.10.22r.
    Kortyzol godz.8:00 8,30 μg/dl [4,82-19,50]
    Testosteron wolny 3,44 pg/ml [0,20-4,10]
    25-Hydroksywitamina D3 26,20 ng/ml [30-50ng/ml]
    27.10.22r.
    Kortyzol godz.23:00 1,60 L μg/dl [2,47-11,90]
    Kortyzol w teście z Dexamethasonem(2mg) 0,73 μg/dl [<1,80]
    28.10.22r
    17-OH progesteron 0,67 ng/ml [kobiety 60lat 0,094-1,02 ng/ml – dokładnie spisałam potem tylko są dzieci i mężczyzni]

    Na podstawie tych wyników lekarz stwierdził że jest to nadczynność nadnerczy. Nadnercza nie mają guzów ale są nadczynne, czyli prawidłowo zbudowane ale produkują za dużo hormonów męskich.
    Chciałabym wspomnieć, że przed badaniami w szpitalu brałam przez 3 mce Dionelle (wydawało mi się, że minimalnie przychamowały wypadanie), ale ze względu na pojawiające się wtedy częściej wyższe ciśnienie oraz dlatego, że przed badaniami w szpitalu musiałam zrobić 3 miesięczną przerwę musiałam przerwać ich stosowanie. Dlatego też lekarz teraz zmienił lek na inny, taki który podziała bardziej na nadmiar hormonów produkowanych przez nadnercza, czyli który przyblokuje nadnercza w produkcji hormonów meskich – czyli Vines (zawiera 24 żółte tabletki aktywne oraz 4 zielone tabletki placebo. 1 tabletka zawiera 60 mikrogramów gestodenu i 15 mikrogramów etynyloestradiolu) i dodatkowo bardzo małą dawkę spironolu. Lekarz stwierdził, żeVines bardziej stosuje się przy wysokim DHEAS i androstendionie, jeżeli mamy powierdzone zródło nadnerczowe. Przepisał mi tabletki Vines (od 1d.c bez przerwy) i Spironol 25mg (od 12 dnia każdego cyklu przez 10 dni). Około roku trzeba je brać.

    I mam pytanie: Czy rzeczywiście na podstawie tych badań można stwierdzić, że problem jest w nadnerczach a nie w jajnikach? Czy może jeszcze muszę zrobić dodatkowe badania, że by dojść do przyczyny, jeżeli tak to jakie? Czy Vines i Spironol to dobrze dobrane leki, czy też są jeszcze inne?
    Chciałabym dodać, ze moje miesiączki są regularne. Biorę tabletki letrox 25 od kwietnia tego roku-teraz będę brała połowę z tej 25, bo lekarz nie jest pewien czy mam Hashimoto.

    I jeszcze chciałabym dodać, że ze względu na pojawienie się podwyższonego ciśnienia od pierwszego dnia pobytu, dostawałam tabletki na jego obniżenie z różnym rezultatem dlatego też na noc poprzedzającą badanie kortyzolu założono mi Holter ciśnieniowy i nie wyspałam się w nocy, nie wiem czy nie miało to wpływu na poziom kortyzolu. Muszę zaznaczyć, że niekiedy zdarza mi się ciśnienie wyższe, a przede wszystkim przed miesiączką, wtedy też występuje ból głowy i biorę 1tabl. Captopril przepisaną przez kardiologa.

    Przed badaniami w szpitalu miałam zrobione jeszcze takie badania:
    16.06.2020r. w 21 dniu cyklu
    Androstendion 4,39 [kobiety przed menopauzą 0,4-3,4 ng/ml]
    Progesteron 17,4 ng/ml [faza lutealna 1,2-15,9ng/ml]
    DHEAS 358,00 μg/dl [56,20-282,90]
    Testosteron 1,64 nmol/l [0,48-1,85]
    TSH 2,192 μIU/ml [0,350-4,940]
    W 22.04.2021r. w 4 dniu cyklu
    Androstendion 2,69 ng/ml [kobiety przed menopauzą 0,4-3,4 ng/ml]
    DHEAS 441,20 μg/dl [56,20-282,90]
    17 OH-progesteron 0,55 ng/ml [faza folikularna 0,13-0,89ng/ml]
    Estradiol 48,8 pg/ml [faza folikularna 12,4-233]
    12.05.2021r. w 21 dniu cyklu
    Progesteron 14,6 ng/ml [faza lutealna 1,2-15,9 ng/ml ]
    DHEAS 393,80 μg/dl [56,20-282,90]
    Testosteron 1,25 nmol/l [0,48-1,85]
    Androstendion 2,83 ng/ml [kobiety przed menopauzą 0,4-3,4 ng/ml]
    24.03.2022r. w 4 dniu cyklu
    DHEAS 341,70 μg/dl [56,20-282,90]
    Testosteron wolny 2,03 pg/ml [00-4,20]
    [kobiety owulujące 0,00-2,85]
    Prolaktyna 16,63 ng/ml [5,18-26,53]

    Będę bardzo wdzięczna Pani Doktor za każdą odpowiedz i pokierowanie mnie co mam dalej zrobić.

    • Dzień dobry, tutaj mamy bardzo dużo informacji, bardzo dużo danych. Celem interpretacji, co dalej, jak Panią pokierować, to należałoby zebrać szczegółowy wywiad i zbadać Panią. Bez konsultacji endokrynologicznej, na podstawie samych badań ciężko mi jest cokolwiek powiedzieć. To, co na pewno proponuję, to aby Pani zastosowała się zaleceń lekarza prowadzącego. Pozdrawiam serdecznie i życzę dużo zdrówka 🙂

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.