Piwo i mięso z grilla – najgorsze połączenie dla wątroby

0
717

W ostatnim odcinku programu Pytanie na Śniadanie (czas trwania 07:07) wspólnie z dietetykiem Krzysztofem Mizerą rozmawialiśmy na temat grillowania. W okresie wiosenno-letnim grillowanie staje się popularną formą spędzania czasu ze znajomymi i rodziną. Kiedy robi się ciepło rośnie w nas ochota na tłuste przekąski popijane piwem. Jednak czy to połączenie jest dobre dla naszego zdrowia?

Z odcinka dowiecie się między innymi:

  • Czy tłuste mięso z grilla i piwo są bezpieczne dla naszego zdrowia?
  • Jakim chorobom sprzyja częste grillowanie?
  • Jak grillować zdrowiej?

Grillowane mięso i piwo nie są dobre dla naszego zdrowia. Piwo nasila nam apetyt, więc z reguły grillowanie nie kończy się na jednej kiełbasce. Dlatego to połączenie sprzyja rozwojowi otyłości.

Ważne jest również nie tylko to, co grillujemy, ale jak długo. Podczas grillowania powstają niekorzystne dla naszego zdrowia substancje, np. wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, które są rakotwórcze. W związku z tym ważny jest sposób grillowania. Powinniśmy uważać, żeby mięso nie było zbyt długo na ogniu, a także żeby nie wydzielał się z niego tłuszcz. Używanie grilli elektrycznych będzie lepsze od grilli tradycyjnych.

Częste grillowanie nasila także stan zapalny naszej wątroby i sprzyja rozwojowi otyłości brzusznej. Stłuszczenie wątroby jest bardzo częstym zjawiskiem w populacji polskiej i nie tylko. Najczęściej wynika ono z otyłości brzusznej i z tłuszczu trzewnego. Z kolei stłuszczenie wątroby związane jest z nadciśnieniem z dyslipidemią, z chorobą wieńcową i ze zwiększonym ryzykiem udaru mózgu.

A więc, co możemy zrobić, aby grillowanie było zdrowsze? Przede wszystkim tłuste mięso możemy zastąpić chudym, np. kurczakiem, a piwo lub inny alkohol – zdrowszymi napojami. Warto również dołożyć na grilla więcej warzyw.

Powinniśmy także skrócić czas grillowania, pilnować, aby przekąski nie przypaliły się zbyt mocno, ponieważ te najmocniej przypalone kawałki zawierają najwięcej substancji rakotwórczych. Warto również grillować rzadziej – raz w miesiącu raczej nie wyrządzi nic złego naszemu zdrowiu. Natomiast grill dwa razy w tygodniu może już stanowić dla nas zagrożenie.

Poprzedni artykuł4. Detoks cyfrowy – zalecenie na kwiecień
Następny artykuł5. Ruch na świeżym powietrzu – zalecenie na maj

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.