
Tłuszczaki to niezłośliwe nowotwory, które występują pojedynczo lub w skupiskach. Mogą pojawić się praktycznie w każdej części ciała. Czy trzeba się ich obawiać? Jakie badania należy wykonać i jak je leczyć? Wszystkiego dowiesz się w tym artykule.
Czym są tłuszczaki?
Tłuszczaki są łagodnymi nowotworami zbudowanymi z tkanki tłuszczowej, co wskazuje ich nazwa. Są bezbolesne, delikatne i miękkie w dotyku. Czasami mogą wywoływać dyskomfort, spowodowany naciskiem na tkanki miękkie. Zazwyczaj ich wielkość wynosi 2 cm, jednak w trakcie swojego powolnego wzrostu mogą osiągnąć ponad 5 cm. Tak naprawdę tłuszczaki nie powodują żadnych poważnych dolegliwości i nie stanowią zagrożenia życia. Mogą być jednak sygnałem problemów metabolicznych.
Zalicza się je do jednych z najczęściej występujących nowotworów tkanek miękkich. Swoim wyglądem mogą przypominać kaszaki lub włókniaki, co może utrudniać ich rozpoznanie. Z tłuszczakami głównie zmagają się osoby dorosłe. Często pojawiają się w okolicy szyi, pleców, brzucha, ud i pośladków. Za ich pojawianie mogą odpowiadać predyspozycje genetyczne – zwłaszcza u osób, których członkowie rodziny chorowali na nowotwory.
Obecnie medycyna nie zna efektywnej metody terapii genowej, która pozwoliłaby na wymianę wadliwych genów na prawidłowe, tym samym zapobiegając nowotworom. Aby przeciwdziałać tłuszczakom, można unikać skaleczeń i stłuczeń, które mogą wpływać na ich rozwój. Tłuszczaki często wykrywa się po zapaleniach. Istnieją również inne czynniki sprzyjające ich powstawaniu:
- 35–55 rok życia,
- podwyższony poziom cholesterolu,
- przebyty nowotwór,
- uwarunkowania genetyczne (członek rodziny chory na nowotwór),
- Zespół Cowdena, Deformacja Madelunga, Choroba Dercuma i Zespół Gardnera,
- otyłość i nadwaga.
Kiedy zgłosić się do lekarza?
Tłuszczaki nie wymagają leczenia – wystarczy regularna obserwacja i ocena palpacyjna w domu. Do lekarza należy zgłosić się, jeśli zmiany szybko rosną, utrudniają wykonywanie codziennych czynności lub powodują ból. Gdy pojawia się ich kilka jednocześnie, również warto udać się do lekarza, ponieważ może to świadczyć o schorzeniach genetycznych, takich jak lipomatoza. Lekarz przeprowadzi szczegółowy wywiad i zaleci dalsze kroki. Część osób może uznać tłuszczaki za widoczny defekt kosmetyczny. Na szczęście można je usunąć.
Można wymienić kilka badań, które warto wykonać:
Profil lipidowy – może pomóc w ocenie ewentualnych zaburzeń metabolicznych, takich jak dyslipidemia.
Glukoza – badana na czczo jest istotnym elementem diagnostyki u osób z tłuszczakami. Mogą one być związane z zaburzeniami gospodarki węglowodanowej, zwłaszcza jeśli występują u osób z nadwagą, otyłością lub zespołem metabolicznym. Nieprawidłowy poziom glukozy może bowiem oznaczać zwiększone ryzyko cukrzycy typu 2, co wymaga dalszej diagnostyki.
USG tłuszczaków – diagnostyka ultrasonograficzna tłuszczaków jest stosunkowo prosta. Tłuszczaki obserwowane przez USG są dość charakterystyczne i łatwo odznaczają się od otaczających je tkanek. Badanie pozwala na odróżnienie nowotworu złośliwego od niezłośliwego.
Jak usunąć tłuszczaka?
Najczęściej tłuszczaki usuwa się w sposób chirurgiczny, jednak zanim do tego dojdzie, należy udać się na wizytę lekarską. Usuwanie metodą chirurgiczną pozwala na całkowite zlikwidowanie zmiany chorobowej, a zabieg nie wymaga hospitalizacji. Do jego przeprowadzenia wystarczą warunki laboratoryjne. Na zabieg decydują się głównie osoby, które uznają tłuszczaka za defekt estetyczny.
W czasie zabiegu usunięcia tłuszczaka nacina się tkanki miękkie, aby móc usunąć guza razem z łącznotkankową torebką. Procedurę przeprowadza się w znieczuleniu miejscowym lub ogólnym – w zależności od potrzeb. Na samym końcu zszywa się ranę. Mniej więcej po tygodniu można usunąć założone wcześniej szwy.
Tłuszczaka można pozbyć się także w sposób niechirurgiczny. Polega on na iniekcji glikokortykoidów w okolicy tłuszczaka. Zastrzyk niszczy komórki tkanki tłuszczowej i je rozpuszcza. Dla najlepszych efektów zaleca się kilkukrotnie powtórzyć zabieg. Inną metodą jest odsysanie tkanki tłuszczowej. Odsysanie stosuje się głównie, gdy na ciele jednocześnie znajduje się wiele tłuszczaków.
Miłego dnia,
Doktor Lu