
25 kwietnia 2019r. wieczorem nagrywałam webinarium na temat: Cukrzyca-pandemia XXI wieku. Ten problem omówiłam z punktu widzenia diabetologa i endokrynologa.
Skupiłam się m.in. na problemie otyłości jako nadczynności tkanki tłuszczowej. Tkanka tłuszczowa ma możliwość produkowania hormonów i innych substancji biorących udział w metabolizmie (produkuje ich około 600) i należy na nią patrzeć tak, jak patrzymy na gruczoł tarczowy, jajniki, jądra, nadnercza, trzustkę.
Chciałabym podzielić się z Wami informacją, że u osoby szczupłej produkowane są hormony tzw. pozytywne (m.in. adiponektyna), które hamują ośrodek głodu i ułatwiają działanie insuliny.
Jeżeli chodzi o osobę otyłą, to jej tkanka tłuszczowa produkuje hormony tzw. negatywne, które nasilają uczucie głodu i nasilają insulinooporność. To Dlatego osoby otyłe po zjedzeniu posiłku nie czują sytości i ciągle by coś jadły! Z tego wynika główny problem z terapią takich osób.
Bądź na bieżąco!