Webinar – cukrzyca pandemią XXI wieku

0
1364

25 kwietnia 2019r. wieczorem nagrywałam webinarium na temat: Cukrzyca-pandemia XXI wieku. Ten problem omówiłam z punktu widzenia diabetologa i endokrynologa.

 

Skupiłam się m.in. na problemie otyłości jako nadczynności tkanki tłuszczowej. Tkanka tłuszczowa ma możliwość produkowania hormonów i innych substancji biorących udział w metabolizmie (produkuje ich około 600) i należy na nią patrzeć tak, jak patrzymy na gruczoł tarczowy, jajniki, jądra, nadnercza, trzustkę.

Chciałabym podzielić się z Wami informacją, że u osoby szczupłej produkowane są hormony tzw. pozytywne (m.in. adiponektyna), które hamują ośrodek głodu i ułatwiają działanie insuliny.

Jeżeli chodzi o osobę otyłą, to jej tkanka tłuszczowa produkuje hormony tzw. negatywne, które nasilają uczucie głodu i nasilają insulinooporność. To Dlatego osoby otyłe po zjedzeniu posiłku nie czują sytości i ciągle by coś jadły! Z tego wynika główny problem z terapią takich osób.


Bądź na bieżąco!


@okiem_doktor_luizy


tiktok.com/@doktor_lu_

 

Poprzedni artykułEndokrynologia a anti-ageing (medycyna przeciwstarzeniowa)
Następny artykułJak przygotować się do wizyty u endokrynologa?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj
This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.